A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

A Vitéz Halassy Olivérről szóló dokumentumfilmben bemutatjuk a legendás úszó és vízilabdázó sportpályafutását, valamint olimpiai és paralimpiai bajnokaink segítségével a hazai vizes sportok 20. és 21. századi helyzetébe is betekintést nyerünk.
Egy gyerekkori baleset következtében Halassy elveszítette bal lábának fél lábszárát, azonban ő mégsem adta fel sportkarrierről szőtt álmait. Az első sikert az 1931-es párizsi Európa bajnokság jelentette, mikor Halassy csapata megnyerte a vízilabda döntőt a világon legjobbnak tartott német válogatottal szemben, majd ezt követően Olivér az 1500 méteres gyors úszásban is aranyérmet tudott szerezni.
A 20. század első felében a vízilabda volt az egyetlen olimpiai csapatsportág, amelyből aranyérmet tudtunk szerezni. Halassyt pedig nem hivatalosan tekinthetjük a világ első paralimpikonjának. A film a legendás sportoló életén túl azt kutatja, hogy mit adott a mai embernek, a mai vízilabda és úszó sportnak az ő példája, valamint hogyan vélekednek a sportolók és szakemberek Komjádi aranycsapatának lenyűgöző győzelmeiről.
Megszólaltatjuk dr. Halassy Ilonát, dr. Kiss Gergelyt, dr. Kemény Dénest, Benedek Tibort, dr. Faragó Tamást, dr. Kárpáti Györgyöt, Bolvári Antalt, dr. Hencsei Pált, Vitray Tamást, Schmitt Pált, Imre Tóvári Zsuzsát, a paralimpikon Becsey Jánost és Sors Tamást.

Mikor játsszák?

2019-04-25 10:00 - Jávor

Rendező
Czinke Gyula Czencz József
Operatőr
Czencz József
Vágó
Székely Ágnes Czencz József Balogh Máté

Képek letöltése: