A Szulejmán titok

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

2015. december 9-én a Pécsi Egyetem kutatócsoportja nemzetközi hírű bejelentést tett: megtalálták Szulejmán szultán 450 éve keresett sírját Szigetvár mellett. 2017-re bizonyossá vált, nem csupán Szulejmán Türbéjének, hanem egy egész kisváros maradványai kerültek elő. A síremlék körül – ami az oszmán hódoltság idején fontos zarándokhely volt a muszlimok számára - ugyanis lakóépületek, laktanya, egy kolostor és egy dzsámi maradványai is megmaradtak. Pap Norbert professzor és csapata a bejelentés óta rendszeres vendégek törökországi és a világ más pontján megrendezett tudományos konferenciákon. A sírt ugyanis sokan, sokszor keresték, de annak 17. század végén történt lerombolása után senki nem találta.
A mauzóleumról rengeteg legenda maradt fenn. Sokan tudni vélték, hogy a sír - amiben Szulejmán belső szerveit, köztük a szívét temették – kincset rejt. A régészek meg is találták egy rablógödröt, amit a kincsvadászok hagytak maguk után. A Pécsi Egyetem munkatársai évekig tartó kutatásának állomásait pontosan dokumentálja a film, történelmi hátteret biztosít és kapcsolatot keres a jelennel.
A dokumentumfilm – a lelet történelmi jelentőségén túl – a kutatók áldozatos munkájáról, nehézségeikről és sikereikről is szól. Stábunk Pap Norbert professzor csapatával szoros együttműködésben, tudományos alapossággal, de az emberi szálat is figyelembe véve dolgozta fel filmen az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar tudományos sikerének a történetét.

Mikor játsszák?

2019-04-25 12:20 - Karády

Rendező
Borsody István
Operatőr
Kiss Sándor
Vágó
Kiss Soma
Hangmérnök
Koch Simon

Képek letöltése: