In memoriam Páskándi Géza

Játékidő: 52' perc
Szinopszis

Páskándi Géza költő, író, drámaíró születésnapjára emlékezve készült el ez a dokumentumfilm a Művészet i Akadémia megbízásából. Páskándi a Művészeti Akadémia alapítói közé tartozott.
Egyetemi éveit hat év börtön szakította félbe. A román diktatúra mély nyomot hagyott Páskándiban és munkásságát végig kíséri.
Az 1968-as évek optimista hangulat 1971-re megváltozik. Kínai mintára beindul a „kis kulturális forradalom”, Páskándi - egyetlen a magyar írók közül- indexre kerül. Kezdődik a libikóka. Páskándi libikókája a kor erdélyi magyarságának libikókája is.
1970-ben kigyógyulva a tüdőbajból megjelenik en megjelenik az Eb olykor emeli lábát és a Zápfog király az árvíz elviszi szülőházát, első méltó állás a Kriterion kiadónál és első utazás Magyarországra.
1971-ben bemutatják a Bosszúálló kapust Nagyváradon, megszületik lánya Ágnes, a Szabad Kritikai fórum neki ítéli a Pezsgő díjat. Békéscsabán bemutatják a Vendégséget.
1972- bemutatják a Pesti Színházban a Vendégséget, elkészül első filmje a Legalább Európát, a filmet betiltják, újra folyamatos megfigyelés alatt áll.
1973-ban megjelenik a Tornyot választok-bemutató Harag György rendezésében Kolozsváron, Sára Sándorral megírják a Holnap lesz fácánt.
1974-ben áttelepül Magyarországra.
A filmben megszólalnak pályatársai a kor szellemi életének jelentős személyiségei.

Mikor játsszák?

2019-04-25 11:20 - Jávor
Rendező
Páskándiné Sebők Anna
Operatőr
Körtési Béla
Vágó
Körtési Béla
Hangmérnök
Zemtai János

Képek letöltése: