Székely derbi

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

SZÉKELYDERBI
„...ejszen ez egy siculorikum!”
A csíkpálfalvi önkormányzat és a plébánia, a helyi közbirtokossággal immár sokadik éve rendezi meg a Magyarok Nagyasszonya Búcsút minden év októberében. A rendezvény hagyományos falunap és megszokott rendben futnak a programok. Azaz mégsem, mert a fogathajtó verseny már sajátosan székely észjárás és megoldás terméke, igásfogatokkal rendezik, de a klasszikus fogathajtó verseny szabálya szerint.
A megoldás a szükség szülte, hiszen az első versenyeket még versenyfogatokkal, hintókkal rendezték, de a bérlet, az utazás, stb. felemésztette a falunapi költségvetést.
Ló van, kocsi van, szabályt ismerő ember van, kedv van, akarat is, meg aztán székelyek vagyunk. . . . és megszületett a
szekérhajtó verseny fogathajtó módra!
Töretlen népszerűség kíséri az eseményt. Aki látta nem hitte el, amikor a székely gazdák, legények, apák és fiúk, olykor leányok nekivágnak a könnyűnek nem mondható pályának. Az külön ceremónia, ahogy felkészítik a széna, termény, trágya, fa, föld, - hordó szekereket, kocsikat. Ahogy felöltik ünneplő ruháikat a hajtók, ahogy csinosítják a lovakat.
A verseny jelentőségét előreláthatólag olyan népszerű díszvendégek is emelik, mint a Lázár testvérek, Balczó András, Maracskó Tibor, Marosi Ádám, Dékány Á. Sixtus, Rubold Ödön. Kifejezve elismerésüket e sajátos, de igazán értékes megoldás iránt. Igazi kuriózum, hungarikum, még inkább egy „siculorikum”!

Mikor játsszák?

2018-02-08 10:00 - Latabár

Online jegyvásárlás

Rendező
Nagy Viktor Oszkár
Stáb
Producer: Koller István Operatőr: Kürti István Vágó: Sass Péter Gyártásvezető: Barna Bence Produkciós asszisztens: Döme Mónika Felvételvezető: Makai Beti Hangmérnök: Hammer Zsolt Colorist: Bognár Szandra

Képek letöltése: