Rózsa Miklós a Filmzenekirály

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

A FILMZENEKIRÁLY
110 éve született Rózsa Miklós
Az egyetlen magyar, aki háromszoros Oscar-díjas. Ben Hur, A bagdadi tolvaj, Julius Caesar, Quo vadis?, El Cid, Ivanhoe, A dzsungel könyve - csupa örökzöld világsiker! Tudják-e vajon a mai magyar fiatalok, a nézők, amikor a moziban, vagy tévében újra és újra megnézik ezeket a filmeket, hogy gyönyörű filmzenéjüket egy magyar művész szerezte? Félő, hogy csak igen kevesen. Pedig komponistájuk élete végéig magyar maradt, kaliforniai házának falát magyar festmények díszítették, a magyar népzene motívumait gyakran felhasználta műveiben.
Filmünk némi jóvátétel is a jubileum alkalmából amellett, hogy szeretnénk a mai magyar közönségnek bemutatni egy olyan magyar embert, aki egy kis nógrádi faluból jutott el a filmvilág csúcsára. Összesen mintegy 100 film legendás zenéjét komponálta. A legnagyobb rendezők álltak sorba nála filmzenéért: a Korda-fivérek, Georg Cukor, Hitchock, Billy Wilder, Mervin Le Roy, Vincente Minelli, Fritz Lang - hosszasan sorolhatnánk. Valóban Hollywood zenei királya volt: olyan feltételeket szabhatott, amelyeket előtte soha senki. Az MGM összes készülő filmjét először neki ajánlotta fel, ő válogathatott.
Rózsa Miklós Nagylócon született 1907-ben, ott is gyerekeskedett, ott szívta magába a palóc kultúrát. A magyar népzene motívumait több komolyzenei alkotásában is felhasználta.

Mikor játsszák?

2019-04-25 13:20 - Latabár
Rendező
Babos Tamás
Operatőr
Babos Tamás
Vágó
Bartos Bence
Hangmérnök
Oláh Ottó

Képek letöltése: