A sólyom röpte

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

A sólyom röpte
Fiatalon a nácik ellen harcolt.1945-ben lett rendőr. Három év rendőri szolgálat után áthelyezték Budapestre. Rákosi közvetlen környezetébe. 1952-ben lett Budapest rendőrfőkapitánya. A rendszer "dédelgetett gyermeke” volt.
Hamar megtalálta a helyét ’56-ban a forradalomban is. Október 23-án ő döntötte el, hogy a rendőrség nem használ fegyvert a békés tüntetők ellen. 25-én az ő parancsára nyitották meg a fővárosi rendőrség fegyverraktárait és fegyverezték fel a Nemzetőrséget.
November negyedikén letartóztatják. A Nagy Imre per 6-od rendű vádlottjaként életfogytiglani fegyházra ítélték.1963-ban amnesztiával szabadult
Kopácsi leánya 1965-ben elhagyta az országot, Kopácsi még 10 évig szerepelt az állambiztonság lehallgatási és megfigyelési „programjában”!
A hetvenes évek közepén több évi erőfeszítéssel leánya eléri, hogy szülei elhagyhatják az országot és Kanadában telepednek le.
A Kopácsi házaspár 1990-ben hazatért, végre megbecsülik, kitüntetik.
Rendőr altábornaggyá léptették elő. Néhány év múlva csalódottan visszatérnek lányukhoz, unokáikhoz Kanadába. Ott hal meg 2001-ben.

Bánki Iván

Mikor játsszák?

2019-04-23 10:00 - Latabár
Rendező
Bánki Iván
Operatőr
Körtési Béla
Vágó
Körtési Béla
Hangmérnök
Zentai László

Képek letöltése: