Gyilkosság a Hermina úton

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

1918. október 31. Az Osztrák –Magyar Monarchia elvesztette az I. világháborút. A frontról visszaáramló tízezrek a háború végét ünneplik. A kormány megbukott, a budapesti utcákon tüntetők ezrei követelik az ellenzék vezérének, Károlyi Mihály grófnak miniszterelnökké való kinevezését. V. Károly király, hogy mentse, ami menthető, enged a tömegek követelésének. Győzött a forradalom.
Aznap este fél hat körül, a Hermina úti Róheim-villában ismeretlen fegyveresek meggyilkolják Tisza István grófot, az ország egykori miniszterelnökét és a korszak legnagyobb tekintélyű államférfiját. A gyilkosság híre Budapest utcáin percek alatt elterjed. A tüntető és a forradalom győzelmét ünneplő tömeg vad örömmel fogadja a hírt, míg az eseményeket szorongással szemlélő konzervatívabb polgárok kétségbeesett megrendüléssel reagálnak. Károlyi Mihály, az újdonsült miniszterelnök a forradalom tisztaságán esett foltként értékeli az eseményeket és őszirózsákkal díszített koszorút küld a villába, ám később a gyilkosok kézre kerítéséért nem sokat tesz.
Kik ölték meg Tisza Istvánt? Előre megtervezett merénylet volt, amelyet megbízásból hajtottak végre, vagy bosszúszomjas katonák forradalmi felindulásból elkövetett gyilkossága?
A film történelmi dokumentumfilm, amely narrátor elbeszélésével, eredeti helyszíneken, korabeli fotók, újságcímlapok, archív felvételek; szakértői magyarázatok, valamint dramatikus jelenetek segítségével mutatja be Tisza István egyéniségét, politikáját és végzetét.

Mikor játsszák?

2019-04-25 16:00 - Latabár

Rendező
Pajer Róbert
Operatőr
Markert Károly
Vágó
Poós A. Márton
Hangmérnök
Oláh Ottó

Képek letöltése: