A mindenség szerelmese / Juhász Ferenc 90

Játékidő: 50 perc
Szinopszis

Juhász Ferenc (1928-2015) kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-és Baumgarten-díjas költő a XX. századi magyar irodalom egyik legkarakteresebb szerzője volt. Már életében klasszikussá vált, egy korszak utolsó tanúja volt, a költő, aki megérte, hogy élete végén a legfiatalabb generáció újra felfedezze. Sokan mesternek tartották, van, aki apjaként szerette, van, aki a tévedhetetlen és bátor szerkesztőt látta benne, van, aki tartott tőle, de egyöntetűen mindenki elismerte azt a látását, ami költészetének lényegét adta.

A mindenség szerelmese film egy portré – az emberről, a barátról, apáról, mesterről. A család mellett Kányádi Sándor, Kántor Péter, Csukás István, Rúzsa Magdi, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt csak néhány név a szereplők közül, akik elmondásai lehetővé teszik az újra-értelmezést, új, egyéni interpretációt, a közönség ezáltal egészen másként ismeri meg a költőt. A filmben eddig nem látott fotókkal, kéziratokkal, irodalomtörténeti dokumentumokkal mutatjuk be a múlt század művész-életét, míg kéziratok kapcsolódnak Tamási Árontól, Hatvany Lajostól, Illyés Gyulától.

Ki volt Juhász Ferenc, aki sajátos szóteremtésével megújította a magyar irodalmi nyelvet? Ki volt a költő, aki politikai és történelmi korszakokon át mindig megőrizte saját hitét az írásban, és költészetével hatalmat teremtett magának?
Egy modern, sokszínű, emberi filmen mutatjuk be mindezt és világát - A mindenség szerelmesét, az ihlet napszámosát – Juhász Ferencet.

Mikor játsszák?

2019-04-24 18:00 - Latabár
Rendező
Juhász Anna-Surányi András
Operatőr
Jancsó Nyika
Vágó
Pap Levente
Hangmérnök
Balázs Gábor

Képek letöltése: