Bokros jelentések

Játékidő: 98 perc
Szinopszis

Az egyházak elleni akciók, ezen belül is a katolikus egyház elleni tevékenység különleges helyet foglaltak el az állambiztonság munkájában, a kommunizmus évtizedeiben. A tartótiszt c. és az Operatív érték – a besúgottak c. a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmjeim után most a Bokor közösség hányattatásait mutatom be állambiztonsági iratok, érintett megszólalók, archív videó-és filmrészletek felhasználásával. A megyei egyházi irányításban szerepet betöltő egykori tartótiszttel is megtörténik a szembesítés és megszólal egy egykori beszervezett ügynök is. Bocsánatot kérek – elhangzik kétszer is a filmben.
A Bokor a tevékenysége, magatartása révén furcsa helyzetbe került: látszólag szemben állt a katolikus egyházzal, s támadta azt. A valóságban azonban a Bokor Nyugaton már közismert elveket fogalmazott meg és képviselt. Az egyház-szemlélete - amely kisközösségen és minden ember közösségén, nem pedig hierarchián alapult - megfelelt a II. Vatikáni Zsinat szellemének. A Magyar Katolikus Püspöki Kar Bulányi Györgytől 1982-ben megvonta a nyilvános misézés jogát, és a korlátozást csak vatikáni nyomásra, 1997-ben oldotta fel. A Magyar Katolikus Püspöki Kar ekkor tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy "megszűntek a korábban hozott korlátozó intézkedések". Ennek ellenére Bulányi György a 2010-ben bekövetkezett haláláig is, csak a plébánostól meg nem hirdetett miséket mondhatott. A rendszer-változtatás után államunk bocsánatot kért tőle, de egyháza vezetői nem.

Mikor játsszák?

2018-02-11 20:45 - Latabár

Online jegyvásárlás

Rendező
Varga Ágota
Stáb
Markert Károly, Faludi Sándor, Koncz Gabriella, Szabó Gyula, Zalányi László, Fabók István, Dobronay László, Krulik Zoltán, Varga Botond, Vörös Géza

Képek letöltése: