Árulók

Játékidő: 59 perc
Szinopszis

Az V. kerületi Sas utca 1951 és 1990 között Alekszej Guszev kapitány nevét viselte. Guszev az utca sarkán kiállított – és szintén 1990-ben eltávolított - emléktábla tanúsága szerint „népünk 1848-49-es harcával együtt harcoló, a cári önkényuralommal szembeforduló” katona volt, aki hat társával együtt „mártírhalált halt.”

Nyíregyházán a Huszártelep városrész évitizedekig viselte Guszev kapitány nevét. Illyés Gyula a Fáklyaláng, Fejtő Ferenc A forradalom fővárosa, Fogarasi Béla pedig a Magyar-orosz történelmi kapcsolatok című művében állít emléket Guszev orosz tüzérszázadosnak, akit 1849-ben Minszkben kivégeztek, mert aktív propagandát folytatott a cári hadseregen belül a magyar felkelők mellett.

1948-ban a kisgazda kormány kezdeményezésére küldöttség utazott Minszkbe, hogy a hős Guszev kapitány földi maradványait a centenáriumi ünnepségekre Magyarországra hozza. A küldöttség azonban dolgavégezetlenül tért haza. Nem találtak sem hamvakat, sem leszármazottakat, sem levéltári iratokat. Nem is találhattak. Ugyanis Guszev kapitány nem létezett.

Guszev kapitányt az az Illés Béla író találta ki, aki emigrálva előbb Kun Béla titkára, majd a felszabadító szovjet hadsereg lapjának, az Új Szónak a főszerkesztője lett. Illés, ez a rejtői kalandor, aki saját bevallása szerint „minden írásával egy-egy konkrét harci feladat megoldását igyekezett elősegíteni”, 1944/45 fordulóján azzal szembesült, hogy a magyar nép nem fogadja osztatlan örömmel a rabló, erőszakoskodó szovjet katonákat

Mikor játsszák?

2018-02-11 18:30 - Latabár

Online jegyvásárlás

Rendező
Fazakas Péter
Női főszereplő
Sztarenki Dóra,Kassai Ilona,Döbrösi Laura
Férfi főszereplő
Klem viktor,Hegedűs D. Géza,Alexander Kryzhanivskyi,Balogh András,Takátsy Péter
Forgatókönyv
Köbli Norbert
Stáb
Producer: Lajos Tamás Operatőr: Nagy András H.S.C. Vágó: Politzer Péter Látványtervező: Valcz Gábor Hangmérnök: Madaras Attila Gyártásvezető: Szabó László Zene: Parádi Gergely Rendezőasszisztens: Kopek Donát Fővilágosító: Simon József Berendező: Horváth Zoltán Építész: Herjeczki Máté Jelmeztervező: Kemenesi Tünde Maszkmester: Hortobágyi Ernella Smink: Gerő Szandra Főcím és filmplakát: Frank Rizzo

Képek letöltése: