Hová tűnt Mocsáry őrnagy?

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

Mocsáry István őrnagy repülőgépét 1942. augusztus 14-én lőtte le a szovjet légvédelem Urivnál. Mivel ezen a területen hónapokig folytak a harcok, ezért a gépben maradt személyzetet nem tudták eltemetni. A lezuhant repülőt „elfelejtették”, de most orosz kutatók megtalálták a feltételezhető becsapódási helyet.
A Magyar Roncskutató Egyesület expedícióján többek között ezt a területet kutatja át, azonosítja a gép maradványait, exhumáló feltárást végez.
Noha jövőre már hetven éve, hogy a második világháború véget ért, nem telik el olyan hét vagy hónap, hogy ne kerülne elő háborús emlék akár Magyarországon, akár olyan külföldi hadiszíntéren, ahol magyarok harcoltak. A Magyar Roncskutató Egyesületet egy maroknyi lelkes civil és katona, történész és kutató alkotja. Ők jórészt szabadidejükben foglalkoznak ezek felderítésével, kiemelésével, a hadtörténelem tárgyi emlékeivel. Az ő történetük és a második világháború pilótáinak története így, hetven év elteltével is szorosan összefonódik, ezt mutatja be a film, amely így a történelem egy szeletét is átemeli a jelenbe.
A dokumentumfilmben az expedíció időrendben halad végig az „égi” háború történésein, miközben múlt archív felvételek és kreatív eszközök segítségével elevenedik meg.

Mikor játsszák?

2018-02-11 14:00 - Radványi

Online jegyvásárlás

Rendező
Szuchy Zsuzsanna
Stáb
Garami Gábor, Karáth Zita, Kollányi Tamás, Czutor Zoltán, Magó Károly,

Képek letöltése: